EXPLORING bEIJING CHINA

Schiphol, Amsterdam 19 september 2017. 
 
Toen ik begon aan mijn studie had ik, net als alle andere studenten en leraren, nooit verwacht dat ik hier zou staan; op Schiphol, wachtend op mijn vlucht naar China. Ik ben finalist voor de International Youth Design Competition dat wordt georganiseerd door het Beijing Institute for Fashion Technology (BIFT). Mijn hele collectie heb ik in 1 koffer gekregen. Ik hoorde nooit bij de top studenten uit mijn jaar, maar mijn eindcollectie is buitengewoon goed gelukt. 
Ik ben onder andere ook geselecteerd als finalist voor de Mittelmoda Fashion Award; mijn verhaal over die ervaring kun je hier vinden. En nu word ik ingevlogen naar Beijing, China. Wat een buitenkans! Ik kan niet wachten!

Op 20 september kom ik ‘s ochtends aan en om mijn jetlag tegen te gaan, ga ik meteen op stap. Ik ga naar de Verboden Stad – gelukkig werkt de metro vrijwel hetzelfde als in Parijs – en ik kom naar zonder problemen aan (een hoeraatje voor de handige reisgidsjes van de ANWB met kaart). Het is prachtig en ik heb wel een beetje spijt dat ik geen goede camera mee heb genomen. Mijn maag rammelt maar ik heb nog geen eten gevonden dat er bekend uitziet. Nadat ik de hele Verboden Stad heb doorgelopen, ga ik weer naar de metro; ik ben bekaf en ga naar bed. In het hotel spreek niemand Engels, ik kan geen taxi boeken om morgen naar de Academie te gaan met mijn hele collectie, dus ik heb een lichte paniek, maar ik ga eerst slapen. 

LRM_EXPORT_36767075384555_20190314_125127799
De volgende dag bracht ik mijn collectie naar BIFT door een taxi aan te houden op de weg en vervolgens een half uur in rondjes te lopen om de weg te zien op de campus; maar ik kwam er. Ik hoefde alleen mijn collectie achter te laten, en ik ontmoette mijn Chinees/Engels talige vrijwilliger: Nora. Ze spreekt het beste Engels van alle vrijwilligers van de finalisten, dus ik ben blij. Ook stelt ze voor om met mij naar de wijk Hutong te gaan om te gaan eten en de leuke straatjes door te lopen. 
Hutong is een bekend wijkje in Beijing, waar je winkeltjes kan vinden met oude ambachten en bijzondere souvenirtjes. We hebben hier ook een kattencafe bezocht! 
LRM_EXPORT_36780952076875_20190314_125151226
LRM_EXPORT_36698098441486_20190314_124929460

Op 22 september worden we weer verwacht op de academie en worden onze modellen gekozen en volgt er een generale repetitie. Het is een lange, maar gezellige dag. De finalisten zijn leuke mensen en komen van over de hele wereld. ‘S avonds ga ik de stad in met drie andere finalisten. We gaan naar de populaire winkelstraat Wangfujing waar je levende schorpioenen op een stokje ziet zitten kronkelen. 

20170922_184613
20170922_191125
20170922_190544

De dag er na is het SHOWTIME. De gehele wedstrijd is in het Chinees, ik begrijp er niets van, maar mijn naam wordt wel genoemd… Ik heb een prijs gewonnen! Ik heb de Outstanding Winner award gewonnen, en ik win een geldprijs. Ik ben ontzettend blij! Het voelt als een beloning voor het vier jaar lang knokken tijdens mijn studie. 

Je kunt de hele post over de International Youth Design Competition met foto’s hier vinden. 

31a
LRM_EXPORT_915966364233799_20190313_144711794
31
De volgende twee dagen vertrekken we met zijn allen uit Beijing en gaan we naar een plaatsje drie uur naar het zuiden rijden. Hier word een stad gebouwd die op dit moment nog helemaal leeg staat. De regering hoopt dat een deel van de inwoners in Beijing hierheen te krijgen, want die stad puilt uit. 
In deze nieuwe stad staat een imposant gebouw waar RONG CITY Fashion Week wordt gehouden. Alle vrijwilligers en modellen zijn ook mee, en de show wordt hier nogmaals gehouden. Het was een leuk uitje. 

Eenmaal terug in Beijing, zijn we vrij. De wedstrijd is afgelopen en we nemen afscheid, maar ik blijf nog twee dagen om nog een klein stukje van China te ontdekken! Ook heeft een collega van mijn academie er voor gezorgd dat 1 van mijn looks uit de collectie op Beijing Design Week komt te staan!  De locatie van Beijing is ontzettend mooi. Oude fabrieken en opslaghuizen met gekleurde buizen, metaal, het is heel bijzonder! Het lijkt kunstzinnig, maar nieuw en oud tegelijk. Ik ben trots dat ik op Beijing Design Week sta.

LRM_EXPORT_134644750302390_20190316_102258375

De opening van Beijing Design Week is de volgende dag, maar ik heb dit gemist, want ik kwam bij het volgende en laatste hoogtepunt van deze reis; een bezoek aan de Chinese muur! Nora gaat met mij mee, die is zelf ook nog nooit geweest. We hebben twee kilometer over de muur gelopen en we zijn de hele dag weg geweest. Deze ervaring was om nooit te vergeten. Dit was tevens de laatste dag in China. Morgen vlieg ik naar huis.