Mittelmoda The Fashion Award, dat sinds 1993 bijna elk jaar wordtgeorganiseerd, is het platform voor een nieuwe stroom jonge ontwerpers.Dit jaar, in 2017, vond de 24e editie plaats op 20 juni tijdens Milan Fashion Week 

17 juni 20:40u

Door de drukke straten, toeterende auto’s en nog 32 graden celsius op de teller rij ik Milaan binnen. Ik, inmiddels afgestudeerd student aan de modeacademie in Arnhem, ben één van de 23 finalisten uit 4000 inzendingen die dit jaar zijn gekozen om mee te doen aan Mittelmoda The Fashion Award. 

Dit jaar zit Mittelmoda in het officiële programma van Milan Menswear Fashion week 2018, waar ik erg enthousiast over ben; alhoewel ik nu al vier jaar studeer en al veel heb meegemaakt, heb ik nog nooit een fashion week van dichtbij meegemaakt in één van de vier modesteden.

18 juni 11:00u

De eerste ochtend ben ik nog vrij, dus ik breng aan bezoekje aan de  bezienswaardigheid van Milaan; de Duomo kathedraal.

 

 

Alhoewel ik Milaan eerder al heb bezocht blijft de Duomo prachtig! Een bezoekje aan de top van de kerk maakt mijn ochtend af. Terwijl ik bovenop sta, begint het concert dat vandaag op het plein voor de Duomo wordt gegeven. Ik hoop er vanavond nog langs te kunnen gaan.

 

15:00u

Ik arriveer drie dagen voor de show, volgens ‘the detailed schedule’, om mijn collectie af te leveren bij de locatie. Dit is midden in Milaan en op de locatie worden meerdere shows van verschillende ontwerpers getoond. Ik ontmoet hier ook mijn mede finalisten. Het niveau >>>>

 

 ligt hier hoog, een stuk hoger dan op school met mijn medestudenten. De finalisten komen van over de hele wereld. Uit China, Zuid Korea, Ijsland, San Francisco, Brazilië, Slovenië, Israël, Ierland en natuurlijk Nederland! Het is erg leuk dat het zo divers is. 

Nadat ik mijn collectie heb afgeleverd en aan de kleders heb uitgelegd hoe de kleding moet worden gedragen, vertrek ik weer. Dit was mijn enige verplichting van de dag en ik ben van plan om lekker uit eten te gaan in de wijk Brera, één van de leukste wijkjes van Milaan.

19:00u

Milaan is een drukke stad met veel verkeer en verschillende nieuwe architectuur die niet echt bij elkaar past. De Brera is een oude wijk, met kleine steegjes, mooie oude panden en kerkjes waar nog een echte Italiaanse sfeer hangt. Ik stap uit de metro waar een straat verder de heerlijke geuren van verse pizza’s en pasta’s je al tegemoet komt en waar ik me de rest van de avond heerlijk heb vermaakt. 

19 juni 14:00u

Vandaag is een spannende dag, we hebben een fitting met de modellen en vervolgens de ‘meeting with the jury’ waar ik een korte presentatie van drie minuten mag geven over mijn collectie. Dit gaat vrij snel, ondanks het lange wachten tussendoor; de finalisten zijn druk bezig met elkaars prestaties te vergelijken en elkaar beter te leren kennen. Ook worden we vermaakt met de stroom mensen die zijn uitgenodigd voor de shows van die dag. De merken Malibu en W00D W00D staan op het programma en onder andere Chiara Ferragni zien we voorbij lopen met een horde fotografen achter zich aan.

18:30u

Nadat alle finalisten de presentatie hebben gegeven besluit de jury wie welke prijs wint; er zijn verschillende prijzen die morgen na de show bekend worden gemaakt. Ons wacht nog een paar uur wachten; ‘s avonds volgt een generale repetitie. Ik heb nog niet eerder mijn eigen collectie op de catwalk gezien, omdat ik altijd backstage aan het werk ben. Ook horen wij voor het eerst welke muziek bij de collecties komt. Ik heb mij in de weken hiervoor druk gemaakt om niets. De muziek en de modellen zijn heel professioneel en een nieuwe kijk qua muziek en haar en make-up zal weer een nieuwe frisse blik op de collecties geven. 

20 juni 11:00u

The Final Day: SHOWTIME! Vandaag is de grote dag. De finalisten hebben plekken toegewezen en onze familie voegt bij ons. De show start een half uur later als gepland; alsof we nog niet zenuwachtig genoeg waren! De show ziet er goed uit, we kunnen trots op onszelf zijn. De prijsuitreiking volgt na de show, met verschillende prijzen voor het gebruik van leer, wol, accessoires en textiel en de twee hoofdprijzen voor de meest experimentele en voor de meest creatieve collectie. Helaas ging ik niet met een prijs naar huis, maar om mijn eigen collectie op Milan Fashion Week te zien was natuurlijk onvergetelijk!

—————————————————————————————————————–

Je kunt de film van mijn collectie tijdens de show van Mittelmoda onder aan de pagina terugvinden!